top of page

Hoe kan ik vlot een gebouw afbreken?

Met de nakende betonstop in het achterhoofd, kiezen steeds meer mensen voor de sloop van een woning. Indien het gebouw niet meer te renoveren valt, is het inderdaad verleidelijk om de sloopkogel door het huis te halen en een volledig nieuwe woonst te bouwen. Maar let op, want bij de afbraak van een gebouw komt heel wat kijken.


Een gebouw laten afbreken vereist veel administratie


Een gebouw slopen doe je niet zomaar. Het afbreken van een constructie is namelijk vergunningsplichtig. U moet dus voldoen aan verschillende stedenbouwkundige voorschriften.In sommige gevallen bent u echter vrijgesteld van een vergunningsplicht, en hoeft u geen aanvraag te doen. Voor meer informatie kan u de website van het omgevingsloket raadplegen. Voldoet u niet aan de vergunningsverplichting, dan loopt u het risico op hoog oplopende boetes of zelfs een strafrechtelijke vervolging.


Het gebouw laten slopen of zelf doen?

Nadat u alles administratief in orde heeft gebracht, kan u overgaan naar de afbraak zelf. U kan dit zelf doen of uitbesteden aan een gespecialiseerde firma. Veel hangt hierbij af van de grootte van uw gebouw. Met het juiste materiaal komt u zelf al een heel eind als het gaat om kleine sloopklusjes. Heeft u geen enkele ervaring in dit gebied, dan is het aangewezen om toch een beroep te doen op een vakman. Bent u van plan uw hele gebouw te slopen, kan u bijna niet anders dan een professionele firma inschakelen.


Hoeveel kost de afbraak van een gebouw?


De afbraak van een gebouw kost geld. Voor de sloop zelf, mag u rekenen op een gemiddeld bedrag van € 40 tot € 55 per vierkante meter. Voor een huis met een gemiddelde omvang loopt dat al snel op naar € 6.000 tot € 9.000. Afbraakwerken brengen daarnaast ook heel wat afval met zich mee dat u naar het recyclagepark moet brengen. Voorzie daarvoor zeker een budget tussen de € 1.000 en € 1.500.


Hoe begint u aan de gebouwafbraak?


Ook al besteedt u het grote werk uit aan een externe firma, u kan zelf ook al de handen uit de mouwen steken. Begin alvast met alle planten en obstakels in en rond het gebouw op te ruimen. Zorg ervoor dat het huis volledig leeg is, tenzij sommige meubelen ook afgebroken mogen worden. Sluit ook zeker de gas-, water- en elektriciteitsaansluitingen af om een veilige sloop te garanderen. Het gebouw is nu klaar voor het grote sloopwerk!Uw woning afbreken? Zandgroeven Roelants helpt u verder!


Zandgroeven Roelants is gespecialiseerd in alle mogelijke afbraakwerken bij woningen, schuren, bijgebouwen en industriële panden. Met onze expertise en een uitgebreid machinepark, voldoen wij aan al uw wensen, ook bij meer specifieke constructies.


We zijn ook dé partner bij uitstek voor alle andere grond- en afbraakwerken. Wij staan garant voor een snelle, piekfijne service voor een optimaal resultaat.

댓글


bottom of page