top of page

Een woning slopen? Dit moet u weten!

De bouwgronden worden schaarser, waardoor velen ervoor kiezen om een woning volledig te renoveren. Maar soms is het interessanter om de woning volledig af te breken. De ongeschreven regel geldt: is de structuur van uw woning nog in orde, dan is het interessant om te renoveren, anders is de afbraak een beter idee. Kiest u voor het tweede en gaat u uw huis slopen voor bouwgrond om er later een nieuwbouw op te plaatsen? Dan heeft u met dit overzicht een goede houvast om ermee aan de slag te gaan.


Waarom zou ik een huis afbreken voor bouwgrond?


Veel oude huizen zijn in slechte staat. Denk maar aan een slecht geïsoleerd dak, elektriciteit die niet meer conform is of waterleidingen en verwarmingen die hun beste tijd gehad hebben. Wie vandaag kiest voor een totaalrenovatie, stuit vaak ongewild op verborgen gebreken waardoor kosten hoog oplopen. Wilt u daarbovenop nog eens voldoen aan de huidige energienormen, dan kan het een pak interessanter zijn om te kiezen voor de sloophamer en een bestaande woning af te breken.


Wie een huis wil slopen, moet de stedenbouwkundige voorschriften raadplegen

De sloophamer bovenhalen en klaar? Absoluut niet! Wie zijn woning wil afbreken moet zich daarvoor beroepen op de stedenbouwkundige voorschriften. In deze regelgeving staat wat mag en niet mag op het hele grondgebied van de overheid. Is het gebouw dat u wil slopen erfgoed of bevat het cultuurhistorische of architecturale waarde? Dan mag u in geen geval de woning slopen. Vraag dus zeker de stedenbouwkundige verordeningen op en kom zo te weten wat mag en wat niet.


Daarbovenop kan de gemeente nog eens extra voorwaarden opleggen. Ga dus na bij de stedenbouwkundige dienst van uw gemeente of er geen extra regelgeving is om mee rekening te houden, vooraleer u van start gaat met de afbraak van uw huis.


Moet ik een vergunning aanvragen om mijn huis af te breken?


De afbraak van een bestaande woning is bijna altijd vergunningsplichtig. Deze vergunning kan u aanvragen via het omgevingsloket van de Vlaamse overheid. In sommige gevallen is een vergunning overbodig. Uitzonderingen op de regel vindt u hier.



Woning afbreken: heb ik recht op premies?

Omdat sommige gebouwen niet meer gerenoveerd kunnen worden en het enkel mogelijk is om de sloophamer boven te halen, heeft u in bepaalde gevallen recht op een verlaagd btw-tarief. Is dat niet zo, dan kan u zich beroepen op de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie van VEKA (het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap). Deze premie is enkel verkrijgbaar wanneer u de afbraak van de woning combineert met een heropbouwproject waarvoor u een vergunningsaanvraag indient. Wenst u meer informatie over het recht op premies voor slopen van woningen? Dan vindt u hier meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedures.


Uw woning afbreken? Zandgroeven Roelants helpt u verder!


Zandgroeven Roelants is gespecialiseerd in alle mogelijke afbraakwerken bij woningen, schuren, bijgebouwen en industriële panden. Met onze expertise en een uitgebreid machinepark, voldoen wij aan al uw wensen, ook bij meer specifieke constructies. We zijn dé partner bij uitstek voor alle afbraak- en grondwerken. Wij staan garant voor een snelle, piekfijne service voor een optimaal resultaat.

bottom of page